Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Bagietka ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

 

• 1 bagietka

• 1 cebula

• 2 ząbki czosnku

• 300 g świeżego szpinaku

• 5 pomidorków koktajlowych

• 1 papryczka chilli

• 5 plasterków salami

• 1 mozzarella

• sól, pieprz

• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

• 2 łyżki oleju

Jeśli lubicie zapiekanki, to danie też Wam się spodoba! Bagietka ze szpinakiem jest bardziej chrupiąca i ma delikatniejszy smak. Polecamy Wam wypróbować ten przepis, gdy będą u Was nocować znajomi! Rozchodzący się po domu aromat ciepłego pieczywa, sprawi, że nikt nie oprze się pokusie jedzenia!

 

Sposób przygotowania:

Z bagietki odkrawamy górną część i wydrążamy miąższ (jeśli wcześniej przekrawaliśmy bagietkę, należy pamiętać, by zostawić trochę miąższu przy przekrojonej części, by tworzył on ściankę chroniącą przed wypadaniem farszu). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i chilli, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paseczki salami oraz świeży szpinak. Całość podsmażamy razem, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Na koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz przekładamy do wydrążonej bagietki. Wierzch posypujemy startym serem mozzarella. Bagietkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 30 minut. Gdy ser się zrumieni, wyjmujemy bagietkę z piekarnika, dzielimy na porcje i przekładamy na talerze.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                271,3

Białko (g):                        14,2

Tłuszcz (g):                      13,1

Węglowodany (g):             25,7

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-