Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa meksykańska

Składniki na ok. 6 porcji:

 

• 500 g mięsa mielonego

• 2-3 duże cebule

• 4-6 ząbków czosnku

• 1 papryka czerwona

• 1 puszka kukurydzy

• 1-2 puszki fasoli białej

• 1-2 puszki fasoli czerwonej

• 1-2 puszki pomidorów bez skórki

• przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, papryka słodka, bazylia, oregano

Czy wiecie, że kuchnia meksykańska narodziła się z połączenia tradycji kulinarnych Indian i konkwistadorów? Być może dlatego charakteryzuje się wyraźnymi smakami, symbolizującymi ścierające się strony? Jedno jest pewne, dania kuchni meksykańskiej są pyszne! Wypróbujcie poniższy przepis na zupę!

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Zawartość puszek wlewamy do niedużego garnka. Dodajemy 0,5 l wody, przyprawiamy łyżeczką soli oraz pieprzu i gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie podsmażamy mięso mielone doprawione solą, pieprzem, papryką chili, papryką słodką, bazylią i oregano. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę cebule, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do momentu, gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Następnie całość dodajemy do garnka i wyciskamy 4 - 6 ząbków czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, papryką słodką, bazylią. Dolewamy 1,5 litra wody tak, aby potrawa nabrała konsystencji zupy i doprowadzamy do wrzenia. Smacznego!

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               263,8

Białko (g):                       26,1

Tłuszcz (g):                       6,6

Węglowodany (g):            27,1

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-