Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Buraczano – granatowa zupa

Składniki na ok. 4 porcje:

• 50 g masła

• 2 średnie cebule

• 700 g surowych buraków

• 2 ząbki czosnku

• 200 ml soku z granatów

• 1,5 l bulionu

• sól morska

• świeżo zmielony pieprz

• łyżka gałki muszkatołowej

• 50 g orzeszków piniowych

Buraka i owocu granatu w zupie to prawdziwie egzotyczne połączenie! Zapewniamy Was jednak, że wyjątkowo smaczne i bardzo zdrowe! Buraki wspomagają naszą odporność, a owoce granatu regulują poziom cukru we krwi. Aby wzbogacić kaloryczność dania, proponujemy podawać je z uprażonymi orzeszkami piniowymi.

 

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Orzeszki układamy blasze w piekarniku i prażymy w 200°C przez około 8 minut (termoobieg). W dużym rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i po chwili: buraki i czosnek. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wlewamy sok z granatów i gotujemy, aż odparuje nadmiar płynu. Wlewamy bulion, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Zupę podajemy posypaną na wierzchu orzeszkami piniowymi.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               310,3

Białko (g):                        7,9

Tłuszcz (g):                    23,0

Węglowodany (g):          30,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-