Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Ryż z warzywami i kiełbaską

Składniki na 1 porcję:

• 100 g ryżu (w torebkach)

• 20 g masła

• pół niedużej papryki czerwonej

• pół niedużej papryki zielonej

• 100 g kiełbasy myśliwskiej

• 1 mała cebula

• 1 nieduży pomidor

• płaska łyżeczka kurkumy

• pół łyżeczki curry

• sól, pieprz

Lato to dobry czas, żeby każdą chwilę spędzać na świeżym powietrzu. Gdy słupki rtęci przekraczają 25°C szkoda nam czasu na długie gotowanie. Stąd dzisiaj propozycja na ryż smażony z warzywami oraz kiełbaską. Danie smaczne i proste, a jednocześnie zapewniające sporą dawkę kalorii. Smacznego!

 

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. W międzyczasie warzywa dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy warzywa, aż cebula będzie miała szklisty kolor. Następnie dolewamy trochę wody i podduszamy pod przykryciem. Ugotowany ryż wysypujemy z torebki na patelnię, mieszamy z warzywami, następnie dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ziarenka ryżu były żółte (obtoczone w kurkumie). Smażymy wszystko na patelni przez ok. 3 minut. Kiełbaskę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na łyżce oliwy, aż będzie chrupiąca. Podajemy z ryżem i warzywami.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               901,0

Białko (g):                       40,4

Tłuszcz (g):                     39,0

Węglowodany (g):         100,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-