Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Muffiny owsiane

Składniki na 6 sztuk:

• 200 g płatków owsianych górskich

• 100 g płatków jęczmiennych

• ¾ szklanki mleka 3,2%

• 2 duże dojrzałe banany

• ½ szklanki musu jabłkowego

• 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego

• 4 łyżki masła orzechowego

• 4 łyżki miodu

• 1 łyżeczka cynamonu

Myślisz, że próbowałeś już wszystkich możliwych smaków muffinek? Teraz Cię zaskoczymy! Oto przepis na wspaniałe owsiane babeczki śniadaniowe, które możesz zjeść w domu lub zabrać ze sobą do szkoły. Dadzą Ci energię na cały poranek!

 

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy masło. Mieszamy łyżką płatki z mlekiem. Następnie rozgniatamy widelcem banany i łączymy ze sobą resztę składników przy użyciu miksera tak, by powstała średnio gęsta masa. W razie gdyby była zbyt płynna, dodajemy więcej płatków, gdy jest zbyt gęsta – odrobinę mleka. Wlewamy masę do silikonowej formy na babeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st. na około 15-18minut. Gotowe babeczki zrobią się złotobrązowe i będą przepięknie pachnieć ☺

 

Wartości odżywcze:

Energia (kcal):        432,0

Białko (g):                 8,9

Tłuszcz (g):             17,3

Węglowodany (g):   64,2

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-