Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Rozgrzewająca zupa marchewkowo-imbirowa

Składniki na 6 porcji:

• 1 litr rosołu (może być warzywny lub mięsny)

• 8 dużych marchewek

• 2 duże cebule

• 1 łyżka startego imbiru

• 3 łyżki oleju do smażenia

• 6 łyżek śmietany 18%

• Sól i pieprz

Nie ma nic lepszego od ciepłej zupy po powrocie do domu w jesiennym deszczu. Zapraszamy Was do spróbowania przepysznego kremu z marchewek i imbiru, który nie tylko rozpieści Wasze podniebienie, ale i cudownie rozgrzeje w chłodny wieczór.

 

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmażamy dwie średnie cebulki i 1 łyżkę startego imbiru. Dodajemy do tego 8 dużych marchewek pokrojonych w plasterki. Zalewamy to wszystko rosołem i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 30 minut. Gotową zupę blendujemy na gładką masę (UWAGA! Miksując gorącą zupę w blenderze stacjonarnym, zostawiamy uchylone wieczko, aby para mogła uciec z pojemnika). Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i szczyptą świeżych przypraw.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               130,0

Białko (g):                       2,65

Tłuszcz (g):                     11,4

Węglowodany (g):           10,2

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-