Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Makaron z sosem z dyni

Składniki na 2 porcje:

• 800 g dyni

• 1 czerwona cebula

• 2 ząbki czosnku

• 3 łyżki masła

• 1 łyżeczka kardamonu

• 2 łyżki śmietany kremówki

• 300 g makaronu

• 2 łyżki parmezanu

• sól

Makaron z dynią to propozycja, która dzięki kardamonowi, rozgrzeje Was w chłodniejsze dni. Przygotowanie potrawy jest proste i zajmuje maksymalnie 30 minut.

 

Sposób przygotowania:

Obieramy ząbki czosnku, kroimy i wrzucamy na rozpuszczone masło na patelni. To samo robimy z czerwoną cebulą. Dynię kroimy na plastry, obieramy ze skóry, wyjmujemy miąższ. Na koniec kroimy ją w kosteczkę. Tak przygotowaną dynię dodajemy na patelnię do cebuli i czosnku i dusimy do momentu aż będzie miękka.

W tym samym czasie przygotowujemy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nasz sos doprawiamy solą, kardamonem (do smaku). Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze przez chwilę dusimy. Ugotowany makaron dobrze odcedzamy, mieszamy z sosem i nakładamy na talerz. Dla smaku i dekoracji posypujemy go parmezanem.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                 844,0

Białko (g):                         28,7

Tłuszcz (g):                       22,3

Węglowodany (g):            144,6

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-