Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa ziemniaczana z grzybami

Składniki na 4 porcje:

• 500 g ziemniaków

• 0,7 l bulionu

• 2 pory

• 1 cebula

• łyżka oliwy

• 200 g grzybów

• 2 łyżki masła

• sól i pieprz

• natka pietruszki

Zupa krem z ziemniaków to dość znana i prosta propozycja na obiad. Dzisiaj urozmaicimy ją świeżymi grzybami, które poddusimy na maśle. Przygotowanie zupy nie zajmie nam dłużej niż 30 minut.

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i siekamy. Następnie szklimy ją w głębokim rondlu. Do cebuli dodajemy posiekany por - przez chwilę smażymy. Do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i bulion – zawartość rondla gotujemy przez 15 minut. W między czasie grzyby oczyszczamy z piasku, myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy około 10 minut. Naszą zupę blendujemy na krem doprawiając solą i pieprzem do smaku. Podajemy ją z podduszonymi na maśle grzybami i natką pietruszki.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                 208,5

Białko (g):                           6,6

Tłuszcz (g):                         8,8

Węglowodany (g):              30,5

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-