Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Frytki z marchewki

Składniki na 4 porcje:

• 5 marchewek

• 2 łyżki oliwy

• sól i pieprz

• majeranek

• 100 ml jogurtu naturalnego

• 1 ząbek czosnku

• koperek

Frytki z pieczonych warzyw to dobry sposób na urozmaicenie jadłospisu. Nie tylko ziemniaki w takiej postaci smakują – do przyrządzenia frytek możemy użyć także pietruszki czy selera.

 

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Mieszamy ją z oliwą, solą, pieprzem i majerankiem. Następnie marchew wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Całość pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Frytki te można również usmażyć jak frytki ziemniaczane - na oleju, albo we frytownicy. Następnie przygotowujemy sos: przeciskamy czosnek przez praskę, dokładamy do jogurtu, doprawiamy i mieszamy z koperkiem.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                  73,5

Białko (g):                          1,8

Tłuszcz (g):                        5,2

Węglowodany (g):               6,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-