Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Jajka zawijane w bekon

Składniki na 2 porcje:

• 4 jajka

• 4 plastry bekonu lub boczku

• 4 kromki chleba

• cebula

• pieprz

• sól

• 1 łyżka masła

Jajka to częsta propozycja na śniadanie, a że można z nimi zrobić wiele, to proponujemy przyrządzić je z bekonem w foremkach do muffinów. Dużym plusem takiej formy podania jajek jest to, że wystarczy, że poświęcimy chwilę na przygotowanie składników, a potem w piekarniku nasze śniadanie zrobi się już samo.

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie śniadania zaczynamy od posiekania cebuli w kostkę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C, a foremki smarujemy masłem. Z chleba wycinamy kółka o średnicy dna naszej foremki. Możemy do tego użyć na przykład szklanki. Na patelni, podsmażamy na maśle posiekaną cebulę, przyprawiając solą i pieprzem. Następnie kółka z chleba wkładamy do foremek, boki wykładamy bekonem, łyżeczką wkładamy do nich podsmażoną cebulę, a na koniec wbijamy jajko i doprawiamy. Teraz wystarczy już tylko włożyć foremki do rozgrzanego piekarnika i wyjąć je, kiedy białko się zetnie.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                383,0

Białko (g):                       19,7

Tłuszcz (g):                     22,2

Węglowodany (g):            29,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-