Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa z pieczonych buraków

Składniki na 4 porcje:

• 4 średnie buraki

• 3 marchewki

• 4 ziemniaki

• 2 cebule

• 1 korzeń pietruszki

• 3 liście laurowe

• 6 ziaren ziela angielskiego

• 1 mały seler

• 1 ząbek czosnku

• 2 łyżki oliwy

• sól

• pieprz

Czy zastanawialiście się jak smakują pieczone buraki? Trzymaliśmy je w piekarniku przez 40 minut owinięte w folię aluminiową. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami.

 

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i każdą sztukę zawijamy w aluminiową folię. W piekarniku nastawionym na 180 stopni, pieczemy przez czterdzieści minut. W między czasie, do sporego garnka wkładamy obrane i dokładnie umyte warzywa: korzeń pietruszki, seler, jedną cebulę, czosnek oraz jedną marchewkę. Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i gotujemy przez trzydzieści minut. Następnie z wywaru wyjmujemy warzywa i przyprawy, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, smażymy przez pięć minut, a później dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość smażymy przez minutę i dodajemy do garnka z warzywnym wywarem. Kiedy nasze buraki, po czterdziestu minutach, będą już gotowe, powinniśmy poczekać aż ostygną, następnie obieramy je z łupin i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane buraki dodajemy do wywaru, do którego wrzucamy również pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki zmiękną, zupa będzie już gotowa.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                193,8

Białko (g):                         5,9

Tłuszcz (g):                       5,3

Węglowodany (g):            38,8

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-