Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Czerwony kapuśniak

Składniki na 4 porcje:

• 5 dkg wędzonego boczku

• 1 cebula

• 1 ząbek czosnku

• 1 ziemniak

• 25 dag kiszonej kapusty

• 0,5 l bulionu mięsnego 

• 10 g czarnych oliwek

• 2 pomidory

• 20 ml śmietany 30%

• sól

• pieprz

• słodka papryka

Czerwony kapuśniak to nic innego jak kapuśniak do którego dodaliśmy zmiksowane pomidory. W ten sposób otrzymaliśmy klasyczną zupę ze szczyptą ekstrawagancji. Zapraszamy Was do wypróbowania nowego sposobu na kapuśniak.

 

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Kapustę odciskamy z soku i siekamy. Tak przygotowane składniki zaczynamy smażyć w garnku. Na początek wrzucamy boczek, potem cebulę i czosnek, które szklimy. Następnie dodajemy kapustę i smażymy kilka minut. Do składników dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu. Po upływie 20 minut, dodajemy oliwki oraz pomidory, które wcześniej obieramy ze skórki i blendujemy. Zupę przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem i słodką papryką. Został nam jeszcze ziemniak, który obieramy, myjemy i starty na średnich oczach tarki, dodajemy do wrzącej zupy. Po 5 minutach wystarczy zupę rozlać do talerzy i udekorować kleksem ze śmietany.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                 132,5

Białko (g):                          4,5

Tłuszcz (g):                        9,4

Węglowodany (g):             11,3

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-