Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Frytki z parmezanem

Składniki na 3 porcje:

• 1 kg ziemniaków

• 300 ml oleju

• 50 g parmezanu

• sól

Pewnie w każdym domu istnieje złota receptura na tą prostą przekąskę. Niektórzy mrożą ziemniaki tuż przed smażeniem, inni blanszują, a my dodajemy parmezanu.

 

Sposób przyrządzenia:

Dokładnie umyte ziemniaki kroimy w słupki i osuszamy. Na mocno rozgrzany olej wkładamy je porcjami i smażymy ok. 9 minut, aż frytki uzyskają zloty kolor. Następnie wyjmujemy frytki i odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładamy do półmiska i oprószamy solą i startym parmezanem.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                921,3

Białko (g):                        13,3

Tłuszcz (g):                      72,3

Węglowodany (g):            61,0

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-