Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Nadziane awokado

Składniki na 2 porcje:

• 2 awokado

• 4 jajka

• 100 g pomidorków koktajlowych

• 3 plasterki boczku

• tymianek

• sól

• pieprz

• czosnek

• 1 łyżka oliwy

• limonka

Awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców. To dzięki dużej ilości tłuszczu, jaką w sobie posiada. Łącząc go z dużą ilością białka, jakie mają w sobie jajka, mamy idealny przepis na pożywne śniadanie. Pamiętajcie tylko, by kupując awokado wybrać owoce dojrzałe, czyli miękkie w dotyku.

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Następnie na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Kładziemy na nim dokładnie umyte pomidorki koktajlowe, tymianek. Posypujemy przyprawami – do smaku, i polewamy odrobiną oliwy. Starannie umyte awokado kroimy na pół i wyciągamy pestki. Dodatkowo musimy usunąć jeszcze trochę miąższu, by nasze rozbite jajko mogło się zmieścić do wydrążonej niecki. Wlewamy jajko do awokado i przyprawiamy. Na blaszce, obok pomidorków rozkładamy plastry boczku i nadziane awokado. Trzeba uważać, by się nie przewróciło, dlatego można je ustabilizować, kładąc obok nich ząbki czosnku. Kiedy piekarnik osiągnie już wymaganą temperaturę, wkładamy blaszkę z naszymi składnikami na 15 minut. Po tym czasie śniadanie jest już gotowe, a nadziane awokado będzie bardzo dobrze smakować w towarzystwie świeżego pieczywa.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):              483,0

Białko (g):                      18,8

Tłuszcz (g):                    41,8

Węglowodany (g):          14,5

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-