Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Placki z kapusty kiszonej

Składniki na 4 porcje:

• 500 g kiszonej kapusty

• 160 g mąki pszennej

• 250 ml mleka 3,2%

• 1 cebula

• 80 g orzechów laskowych

• 1 jajko

• liść laurowy

• sól

• pieprz

• 2 łyżki oleju

• 4 łyżki śmietany 18% do ozdoby

Jest smaczna, zdrowa i dostępna o każdej porze roku – kapusta kiszona. Najczęściej robimy z niej bigos, kapuśniak, farsz do pierogów, a my proponujemy przyrządzić z niej placki z dodatkiem orzechów laskowych.

 

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną odciskamy z wody, a jeśli jest zbyt kwaśna płuczemy ją na sitku pod bieżącą, chłodną wodą. Następnie kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, by cała kapusta była zanurzona. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości, dodając w międzyczasie liść laurowy. Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię z olejem i przysmażamy aż do zarumienienia. Orzechy laskowe wrzucamy do blendera, a posiekane wraz z cebulą dodajemy do kapusty. W osobnym naczyniu przygotowujemy ciasto. Mleko, mąkę i jajka mieszamy ze sobą tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Teraz odcedzamy kapustę na sitku i dodajemy ją do ciasta. Doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Wystarczy już tylko je usmażyć. Życzymy smacznego!

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):              406,5

Białko (g):                      11,2

Tłuszcz (g):                    23,3

Węglowodany (g):          42,2

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-