Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Czekoladowe trufle

Składniki na 20 sztuk:

• 100 g masła

• 150 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

• 60 g cukru pudru

• 5 łyżek gorzkiego kakao do obtoczenia

Wystarczą tylko cztery składniki i 30 minut, by wyczarować smakowity i ekskluzywny deser. Trufle, bo o nich mowa, to nieforemne kuleczki, które rozpływają się w ustach! Ich sekret tkwi w czekoladzie. Im więcej w niej zawartości kakao tym jest zdrowsza.

 

Sposób przygotowania:

Gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałeczki wkładamy do miski, którą umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą. W tej sposób, mieszając od czasu do czasu, nasza czekolada się rozpuści. Następnie kroimy miękkie masło na kawałeczki i wraz z cukrem pudrem bardzo dokładnie miksujemy dodając stopniowo po łyżeczce czekolady. Kiedy masa będzie już gotowa, wstawiamy ją do lodówki na dwie godziny. W tym czasie masa zgęstnieje na tyle, by można ją było formować – nabieramy łyżeczką masę i nadajemy kształt naszym truflom. Następnie układamy je na talerzu i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ostatnim elementem przygotowania deseru jest ich posypanie. W naszym przepisie używamy do tego przesianego przez sitko kakao.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                97,8

Białko (g):                        1,1

Tłuszcz (g):                      7,1

Węglowodany (g):            7,3

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-