Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Ziemniaki smażone z boczkiem i jajkiem

Składniki na 4 porcje:

• 1 kg ziemniaków

• 200 g gotowanej szynki

• 100 g wędzonego boczku

• 4 jajka

• natka do posypania

• smalec do smażenia

To jedno z tych dań, które trzeba spróbować będąc w Austrii. A co jeśli nie mamy takiej możliwości? Wtedy możemy je przygotować w domowym zaciszu. Wystarczą podstawowe składniki: ziemniaki, boczek, szynka i jajko.

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tyrolskiego dania rozpoczniemy od ziemniaków, które obieramy ze skórki, myjemy i wkładamy do osolonej wody w garnku. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, czyli około 15 minut. Następnie je odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy da się już je dotknąć kroimy je w dość cienkie plastry, pamiętając jednak o tym, że nie mogą się rozlecieć. Następnie szynkę kroimy w kostkę, a boczek w paski, odcinając skórkę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i wrzucamy boczek. Smażymy go na średnim ogniu, aż zmieni się w złociste skwareczki. Wkładamy plasterki ziemniaków i smażymy dalej, delikatnie mieszając. Kiedy ziemniaki będą już przyrumienione, dodajemy szynkę. Smażymy jeszcze chwilę. W międzyczasie, na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wbijamy jajko. Kiedy zetnie się białko potrwa będzie już gotowa. Podajemy ją zaraz po przygotowaniu – najpierw ziemniaki z boczkiem i szynką, a na wierzch kładziemy jajko.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                435,5

Białko (g):                        24,4

Tłuszcz (g):                      18,1

Węglowodany (g):             46,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-