Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Roladki ze szparagów i boczku

Składniki na 4 porcje:

• 500 g zielonych szparagów

• 300 g piersi z kurczaka

• 60 g wędzonego boczku

• sól

• pieprz

• 4 łyżki oliwy

 

Sos musztardowy:

• 15 g musztardy gruboziarnistej

• 8 ml miodu

• 50 ml śmietany 30%

• sól

• pieprz

Szparagi pojawiają się obficie, ale na bardzo krótko. Dlatego warto wykorzystać tych kilka tygodni, aby skosztować świeżych szparagów. Białych czy zielonych – to zależy już od Was. Dzisiaj proponujemy przygotowanie zielonych, pieczonych i podawanych z boczkiem na obiad.

 

Sposób przyrządzenia:

Szparagi dokładnie płuczemy, a następnie łamiemy – tak, by pozbyć się zdrewniałych końcówek. Następnie dokładnie płuczemy pierś z kurczaka, po czym kroimy ją na dwie części, rozbijamy tłuczkiem na około 1 cm filet. Dzielimy go na cztery części. Teraz zarówno szparagi jak i kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu smarujemy je oliwą. Następnie boczek tłuczemy na desce, by był cieniutki i zawijamy: po cztery szparagi w kawałek piersi z kurczaka, a następnie w plasterek boczku. Powstałe w ten sposób roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a w międzyczasie przygotowujemy sos mieszając musztardę gruboziarnistą z miodem. Smarujemy powstałą miksturą nasze roladki, nie zużywając więcej niż jedną łyżkę. Do reszty dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed włożeniem naczynia do piekarnika przykrywamy główki szparagów folią aluminiową, by się nie przypaliły. Całość pieczemy 20 minut, ale na 5 minut przed końcem tego czasu, wlewamy do naczynia sos musztardowy. Smacznego!

 

Wartości odżywcze 1 szt.:

Energia (kcal):             296,8

Białko (g):                     20,8

Tłuszcz (g):                   21,4

Węglowodany (g):            7,1

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-