Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa krem z bobu

Składniki na 5 porcji:

 

• 800 g bobu

• ząbek czosnku

• cebula

• 800 ml bulionu

• sól

• pieprz

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %

Rozpoczynamy sezon na bób. To warzywo, które pojawia się na krótko i dlatego warto wykorzystać te chwilę, by wypróbować nowe przepisy. Krem z bobu to propozycja nie tylko smaczna, ale również wartościowa, ponieważ bób zawiera dużą ilość białka, potasu i sodu.

 

Sposób przygotowania:

Bób dokładnie przepłukujemy zimną wodą, następnie przekładamy go do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut – w zależności od wielkości ziaren. Następnie odcedzamy i wyłuskujemy ziarna. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy do zarumienienia na rozgrzanej w garnku oliwie. Teraz dodajemy bób oraz bulion. Całość gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec miksujemy zupę, aż uzyskamy gładką, kremową konsystencję. Podajemy ją z kleksem kwaśniej śmietany.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                200,2

Białko (g):                        13,1
Tłuszcz (g):                     10,5

Węglowodany (g):            25,5

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-