Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Gazpacho z czereśniami

Składniki na 4 porcje:

• 500 g pomidorów

• 200 g czereśni

• 2 łyżki oliwy

• sól

• pieprz

• ocet balsamiczny

Gazpacho – tradycyjna hiszpańska zupa przygotowywana jest z pomidorów. A co jeśli dodamy do niej czereśnie? Nasza zupa to propozycja dla wszystkich tych, którzy w kuchni nie boją się eksperymentów.

 

Sposób przygotowania:

Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Kroimy je na ćwiartki i pozbywamy się szypułek i pestek. Pozostały miąższ kroimy w kostkę. Czereśnie dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Pomidory i czereśnie umieszczamy w mikserze i wraz z domieszką oliwy i szczyptą soli blendujemy na gładką masę. Tak powstały krem podajemy schłodzony, oprószony świeżym pieprzem z odrobiną octu balsamicznego.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                  91,0
Białko (g):                          1,6
Tłuszcz (g):                        5,0

Węglowodany (g):             12,0

 

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-