Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Pełna bagietka

Składniki na 4 porcje:

 

• bagietka francuska

• 100 g piersi z kurczaka

• 8 plasterków żółtego sera

• 3 jajka

• 2 ząbki czosnku

• 80 g masła klarowanego

• natka pietruszki

• bułka tarta

• mąka

• olej

Wypełniona po brzegi chrupiącym kurczakiem i serem, pachnąca aromatyczną natką bagietka to śniadanie, które z pewnością dostarczy energii na cały dzień. Mimo, że przygotowanie jest nieco czasochłonne efekt jest wart czekania. Ser oblewający panierowanego kurczaka w złocistej bagietce - kto nie chciałby być obudzony takim śniadaniem?

Sposób przygotowania:

Kroimy pierś z kurczaka na kilka centymetrowych plastrów. Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej muszą znaleźć się roztrzepane jajka, w drugiej mąka, a w trzeciej bułka tarta. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Wlewamy na patelnię olej i podsmażamy kawałki kurczaka. Następnie kroimy bagietkę na 4 równe części i wyjmujemy środek (starajmy się nie przeciąć bagietki). Owijamy każdy kawałek kurczaka plastrem żółtego sera i wkładamy do otworów w bagietce. Kroimy bagietkę na mniejsze kawałki. Do masła klarowanego znajdującego się w szklance dodajemy pokrojony bardzo drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan i tak przygotowanym sosem polewamy bagietkę. Gotową bagietkę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut.

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                641,5

Białko (g):                        26,1

Tłuszcz (g):                     37,7

Węglowodany (g):            48,6

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-