Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Carpaccio z buraka

Składniki na 2 porcje:

• 3 buraki

• 100 g rukoli

• garść orzechów włoskich

• 80 g sera bryndza

• ocet balsamiczny

• oliwa

Carpaccio z buraka to dość nietypowy pomysł na śniadanie, ale kto powiedział, że pierwszy posiłek dnia musi być nudny? A ciekawe połączenie smaku słodkich buraków i słonego sera z chrupiącymi orzechami zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza.

 

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w łupinach, gdy wystygną obieramy je. Na talerzu układamy rukolę, na nią kładziemy buraczki - pokrojone w bardzo cieniutkie plastry. Posypujemy je pokruszonym serem bryndza, obranymi orzechami włoskimi, a na koniec doprawiamy octem balsamicznym i oliwą.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):              305,0

Białko (g):                      13,4

Tłuszcz (g):                    21,7

Węglowodany (g):          19,5

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-