Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Torcik miętowo-malinowy

Składniki na 6 porcji:

• 750 g jogurtu greckiego

• 100 g cukru pudru

• 300 g malin

• czerwona i zielona galaretka

• 2 garście liści mięty

• owoce do dekoracji (kilka malin, jagód, truskawek)

• 100 g gorzkiej czekolady

Lekki, puszysty, a przede wszystkim smaczny torcik miętowo-malinowy z pewnością umili wczesnojesienne popołudnia. To ostatnia chwila, by rozkoszować się smakiem sezonowych owoców, a w tym przepisie występują one w roli głównej.

 

Sposób przyrządzenia:

Każdą galaretkę (osobno) rozpuszczamy w wodzie (w nieco mniejszej ilości niż podana na opakowaniu). Liście mięty myjemy i wrzucamy do blendera razem z łyżką cukru, 250 g jogurtu i zieloną galaretką, a następnie miksujemy. Powstałą masę wlewamy do tortownicy wyłożonej folią. Maliny miksujemy tak, by przypominały konsystencję musu. Pozostałą część jogurtu miksujemy z cukrem, musem malinowym i czerwoną galaretką. Wylewamy czerwoną masę na zieloną i chłodzimy w lodówce. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i owocami.

 

Wartości odżywcze 1 porcji.:

Energia (kcal):                353,5

Białko (g):                         7,7

Tłuszcz (g):                     16,8

Węglowodany (g):           45,8

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-