Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zielony makaron

Składniki na 4 porcje:

• 250 g makaronu

• bazylia

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 20 g parmezanu

• 100 g orzechów pini

• 1 ząbek czosnku

• sól

• pieprz

• 2 pomidorki koktajlowe

Własnoręcznie przyrządzone pesto to uzupełnienie kanapek i serów, ale dodając go do makaronu stworzymy aromatyczne danie idealnie na obiad. Jesteśmy pewnie, że stanie się jednym z ulubionych posiłków miłośników włoskich smaków.

 

Sposób przygotowania:

Do przyrządzenia domowego pesto najlepiej użyć moździerza lub blendera. Po wybraniu odpowiedniego narzędzia obieramy czosnek i rozcieramy go z solą na gładką masę. Dodajemy listki bazylii, orzeszki i starty ser. Wszystko ucieramy do momentu połączenia się składników, dodając stopniowo oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest gotowy gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Gorący makaron łączymy z sosem delikatnie mieszając. Tak przygotowane danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi dla ozdoby. Gotowe!

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               483,0

Białko (g):                       14,0

Tłuszcz (g):                     26,6

Węglowodany (g):            49,5

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-