Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Ręcznie robiony krem z nerkowców

Składniki na 6 porcji:

• 250 g orzechów nerkowca

• 1 łyżka miodu

• sól

Lubicie kremy orzechowe? Niektórzy potrafią je jeść łyżkami. I słusznie – te zrobione samodzielnie są bardzo zdrowe i niezwykle wysokokaloryczne. Przygotowanie go wymaga od nas trochę czasu i cierpliwości. Ale warto! Sprawdźcie sami!

 

Sposób przyrządzenia:

Orzechy nerkowca prażymy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez ok. 10 minut. Najlepiej jak je równo rozłożymy na papierze do pieczenia i raz po raz przemieszamy. Przy tej czynności uważajmy, aby się nie oparzyć. Uprażone orzechy studzimy i wkładamy do miksera. Całość ucieramy na wolnych obrotach. Co 3 minuty wyłączamy mikser, zgarniamy część rozdrobionych orzechów z boków miski i ponownie włączamy mikser. Tą czynność powtarzamy 3 razy. Na koniec dodajemy łyżkę miodu i sól. Masło z nerkowców jest gotowe! Możemy je przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni pod warunkiem, że wcześniej go nie zjemy :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                244,0

Białko (g):                         7,6

Tłuszcz (g):                     18,3

Węglowodany (g):            17,0

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-