Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Pieczone kulki serowe

Składniki na około 4 porcje:

• 100 g kulek mozzarelli

• 200 g bułki tartej

• 100 g mąki pszennej

• jajko

• szczypta gałki muszkatołowej

• szczypta chili

• sól

• pierz

• 200 ml oleju do smażenia

Mozzarella w chrupiącej panierce to przekąska, którą z łatwością i dość dużą szybkością przyrządzimy szczególnie wtedy, gdy mniejszy bądź większy głód zajrzy nam w oczy. Kulki serowa to również dobra propozycja na małe co nieco przed telewizorem, bądź podczas wizyty niespodziewanych gości. Wypróbujcie sami!

 

Sposób przygotowania:

Kulki odsączamy z zalewy, a w osobnej misce mieszamy suche składniki. W osobnym naczyniu jajo roztrzepujemy z odrobiną wody. Kulki mozzarelli obtaczamy w jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Przekładamy na osobny talerz. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i opiekamy ser na złoty kolor. Na koniec odsączamy kulki na ręczniku papierowym, które wchłonął cały, zbędny tłuszcz. Tak przygotowaną potrawą możemy się raczyć zarówno na ciepło jak i na zimno. Smakuje wyśmienicie!

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                565,3

Białko (g):                        15,0

Tłuszcz (g):                      31,5

Węglowodany (g):             58,1

 

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-