Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa z jarmużem i kurczakiem

Składniki na 5 porcji:

• 1 l bulionu domowego

• 4 kiście jarmużu

• 500 g piersi z kurczaka

• 100 g soczewicy czerwonej

• 200 ml mleka kokosowego

• 1 mała cebula

• ½ małej łyżeczki startego imbiru

• 1 łyżeczka kurkumy

• 2 ząbki czosnku

• 4 ziemniaki

• 1 mała papryka czerwona

• 1 łyżka oleju kokosowego

Kolorowe składniki zupy rozweselą nas w zimowe popołudnia, a jej aromat pobudzą apetyt domowników. Jarmuż, to rodzaj pomarszczonej kapusty. Zapomniany przez lata, coraz częściej gości na polskich stołach. Jego liście są skarbnicą witamin, soli mineralnych i białka. Warto dodawać go do naszych posiłków, aby być w dobrej formie każdego dnia.

 

Sposób przygotowania:

Na oleju kokosowym, w dużym garnku, smażymy cebulę, imbir i czosnek. Następnie dodajemy soczewicę i kurkumę. Całość mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i całość gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojone, bez twardej części, liście jarmużu i wlewamy mleko koksowe. Wszystko często mieszając gotujemy jeszcze przez chwilę i odstawiamy do przestygnięcia. Aromatyczna zupa jest już gotowa. Smacznego!

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               375,0

Białko (g):                       30,5

Tłuszcz (g):                     16,0

Węglowodany (g):            31,2

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-