Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Roladki z batatem i fetą

Składniki na 4 porcje:

• 200 g batatów

• 500 g piersi z kurczaka

• 70 g sera feta

• 100 ml śmietany 30%

• 2 łyżki oleju kokosowego

• sól i pieprz

• szczypta chili

 

Dodatkowo:

• wykałaczki

Kurczak nadziewany batatem i serem feta to propozycja, która powinna przypaść go gustu wszystkim domownikom. Zarówno tym lubiącym mięso jak i tym lubiącym nabiał. Przygotowanie roladek z batatem i fetą nie wymaga dużo czasu, a efekt jest przepyszny!

 

Sposób przygotowania:

Bataty dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kurczaka myjemy i dokładnie czyścimy z białych błonek. Kurczaka rozbijamy na cienkie płaty, doprawiamy przyprawami i smarujemy olejem. Układamy na nich ser i upieczone bataty. Całość zwijamy w roladę i spinamy z dwóch stron wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy pozostałym olejem i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Gotujemy śmietanę z chili i powstałym sosem zalewamy danie. Całość jeszcze przez chwilę zapiekamy. Szybki i smakowity obiad jest już gotowy.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               342,0

Białko (g):                       31,2

Tłuszcz (g):                     19,1

Węglowodany (g):            11,1

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-