Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa serowa

Składniki na 5 porcji:

• 1 l bulionu

• 250 g serka topionego śmietankowego

• 2 ząbki czosnku

• 2 średnie cebule

• 1 pęczek pietruszki

• 1 łyżka oleju

• bagietka

• sól

• pieprz

Zupa serowa, to propozycja o zaskakującym bukiecie smakowym, który zmienia się w zależności od rodzaju dodanego sera. Jest nie tylko aromatyczna, ale i pożywna. Za sprawą rozmaitych dodatków możemy stworzyć jej ulubioną odmianę.

 

Sposób przygotowania:

Bulion przyrządzamy według przepisu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażamy je, aż się zrumienią. Do lekko przestudzonego bulionu dodajemy serek topiony, pokrojony na mniejsze części. Całość mieszamy, aż się połączy z wywarem. Dodajemy przesmażoną cebulę i czosnek. Zupę podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną pietruszką. Tak przyrządzona zupa smakuje najlepiej, gdy zjemy ją zaraz po ugotowaniu z dodatkiem chrupiącej bagietki.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               249,8

Białko (g):                       11,9

Tłuszcz (g):                     13,3

Węglowodany (g):            21,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-