Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Wafle z lat 80- tych

Składniki na 20 porcji:

• 1 opakowanie suchych wafli kwadratowych lub okrągłych

• 1 słoik kremu czekoladowego z bananem i awokado

• 100 g orzechów drobno posiekanych

• 3 łyżki dżemu porzeczkowego

 

Dodatkowo:

• 1 gruba książka

Zapytajcie swoich rodziców, czy pamiętają ten deser. Mega prosty, zazwyczaj robiony na prywatki lub dyskoteki szkolne w latach 80-tych. Zachęcamy Was do zrobienia deseru w bardziej nowoczesnej formie, a przy tym zdrowego, bo z wykorzystaniem kremu czekoladowego, banana i awokado.

 

Sposób przygotowania:

Wafla kładziemy na blat kuchenny i smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego. Przyciskamy taflą waflową i nie za grubo smarujemy kremem na całej przestrzeni, pozostawiając około 1 cm od brzegu. Przykładamy koleją taflą waflową i znowu smarujemy kremem czekoladowym posypując orzechami. Czynność powtarzamy, aż do wykorzystania naszych składników. Na ostatnią warstwę kładziemy książkę, aby nasz deser nie pofalował się. Gdy masa lekko zastygnie kroimy przekładańca na trójkąty. Nie łudźcie się, że deser wystarczy Wam do jutra - zazwyczaj znika w ciągu kilku godzin.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                 75,0

Białko (g):                         1,9

Tłuszcz (g):                       3,6

Węglowodany (g):              9,1

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-