Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa porowa

Składniki na 4 porcje:

• 1 l bulionu

• 3 duże pory

• 4 mniejsze ziemniaki

• 2 łodygi selera naciowego

• 100 g sera feta

• 3 ząbki czosnku

• 2 łyżki oliwy

• 1 mały liść laurowy

• 3 ziarenka ziela angielskiego

• sól i pieprz

Czy wiecie, że por to narodowe warzywo Holandii? W tym kraju jest powszechnie używane i bardzo lubiane. Sprawdźcie sami czy i Wam zasmakuje. Proponujemy smakowitą zupę z pora. Może i dla Was stanie się ona ulubionym daniem.

 

Sposób przygotowania:

Pory myjemy i oczyszczamy dokładnie ze zwiędłych liści i zabrudzeń. Kroimy na drobne plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, to samo robimy z selerem naciowym. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojony por oraz czosnek, dorzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie. Przesmażamy chwile i dodajemy ziemniaki oraz seler naciowy. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i całość miksujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Rozlewamy do miseczek i dokładamy ser feta pokrojony na kostki. Smacznego :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               232,3

Białko (g):                        9,6

Tłuszcz (g):                    13,4

Węglowodany (g):           25,8

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-