Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Mini tarta ze szparagami

Składniki na około 10 porcji

 

Ciasto:

• 250 g mąki pszennej

• 126 g masła

• 50 ml zimnej wody

• 1 łyżeczka soli drobnej

 

Nadzienie:

• 1 mały por

• 2 ząbki czosnku

• 100 g sera feta

• 100 g sera żółtego

• 10 zielonych szparagów

• 250 g śmietany kremówki 30 %

• 2 żółtka

• sól i pieprz

• 3 łyżki masła

Mini tarty, to idealne rozwiązanie na popołudniowy głód. Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. To idealna propozycja przekąski na spotkanie z przyjaciółmi.

 

Sposób przygotowania:

Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy w dłoniach. Wbijamy żółtko i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Wylepiamy foremki chłodnym ciastem i nakłuwamy spód widelcem. Na 15 minut wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Szparagi płuczemy i odcinamy twarde końce. Gotujemy je w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy posiekany drobno por oraz czosnek. W misce łączymy żółtko ze śmietaną i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy przyprawami. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser oraz pokrojoną w kostkę fetę. Na podpieczone mini tarty układamy por z czosnkiem, zalewamy masą jajeczną, a na sam wierzch kładziemy pokrojone na kawałki szparagi. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Smacznego :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               360,0

Białko (g):                         9,1

Tłuszcz (g):                     27,0

Węglowodany (g):            21,4

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-