Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Naleśniki z kaszy manny

Składniki na 3 porcje:

 

● 1/4 opakowania kaszy manny

● 150 ml mleka

● 1 jajko

● 1 łyżka cukru trzcinowego

● 1 laska wanilii

● 1 łyżka cukru pudru

● 1 serek waniliowy

● 1 szklanka malin

● 2 łyżki oleju do smażenia

● szczypta soli

Naleśniki są idealne na każdą porę roku. W zależności od dodatków mogą być daniem śniadaniowym, obiadowym lub podawanym na kolację. Naleśniki z kaszy manny, to propozycja na śniadanie w trochę innej formie.

 

Sposób przygotowania:

Jajko wbijamy do miski, dolewamy mleko i mieszamy. Dosypujemy kaszę mannę, cukier i szczyptę soli. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i czubkiem noża wyciągamy ziarenka. Wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy ok. 1/3 porcji ciasta i równomiernie rozprowadzamy po patelni. Smażymy z jednej strony dłużej, ok. 1 minuty, a z drugiej krócej, aby naleśnik się zezłocił. Smarujemy serkiem z dodatkiem owoców. Prószymy cukrem pudrem i podajemy na stół. Przy smażeniu kolejnych naleśników ważne jest, abyśmy ciasto kolejny raz wymieszali, gdyż kasza opada na dno miski. Smacznego śniadania!

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                485,7

Białko (g):                        14,8

Tłuszcz (g):                      14,6

Węglowodany (g):             73,4

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-