Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Meksykańska zupa z mięsem

Składniki na 4 porcje:

● 1,5 l bulionu

● 1 czerwona cebula

● 3 ząbki czosnku

● 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

● 500 g mięsa mielonego wołowego

● 1/3 papryki czerwonej

● 1/3 papryki żółtej

● 200 g fasoli czerwonej z puszki

● ½ kg ziemniaków

● ½ łyżeczki papryki wędzonej w proszku

● 1 pęczek kolendry

● 1 papryczka chili

● 100 g sera parmezan

● sól i pieprz

● 3 łyżki oliwy do smażenia

W poszukiwaniu ciekawych smaków przenosimy się do Meksyku, gdzie króluje ostra papryka, fasola i mięso. Intensywna w smaku i bardzo treściwa zupa, ze względu na bogactwo składników, sprawdzi się w chłodniejsze dni lata.

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, a cebulę - po obraniu - w piórka. Składniki podsmażamy na oliwie na złoty kolor przez ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu. Po chwili dodajemy pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), koncentrat pomidorowy, czerwoną i żółtą paprykę, fasolę czerwoną. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy czosnek, wrzucamy mięso i do smaku dodajemy wędzoną paprykę. Całość smażymy na średnim ogniu, aż odparuje woda i wrzucamy do zupy. Wszystkie składniki gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Rozlewamy na talerze, obficie posypujemy tartym serem i kolendrą. Smacznego!

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               521,8

Białko (g):                       48,2

Tłuszcz (g):                     22,9

Węglowodany (g):            40,1

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-