Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa selerowa z gruszką

Składniki na 4 porcje:

 

• 1,5 litra bulionu

• 1 bulwa selera

• 3 ziemniaki

• 1 korzeń pietruszki

• 1 por - biała część

• 2 gruszki

• 2 łyżki masła

• 2 łyżki oleju rzepakowego

• 100 ml śmietany kremówki

• 250 ml mleka 3,2%

• 100 g sera z pleśnią

• 20 g orzechów włoskich

• sól i pieprz

Zupa łącząca smak selera i gruszki, to niezwykle eleganckie i wykwintne danie. Ponadto dodatek sera pleśniowego nadaje mu charakteru, a śmietana sprawia, że zamienia się w aksamitną i kremową potrawę. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod, a więc minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Natomiast seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Dodatkowo w tym warzywie znajduje się dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach, a także witamina B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Tak więc łączmy te składniki i delektujmy się ich smakiem.

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. W wysokim garnku umieszczamy masło i oliwę oraz pokrojone wcześniej warzywa: seler, ziemniaki, białą część pora oraz korzeń pietruszki. Przesmażamy je na średnim ogniu przez ok. 20 minut, często mieszając, aż będą miękkie. Następnie dolewamy do nich wcześniej przygotowany bulion i całość ponownie mieszamy. Powoli dolewamy mleko, blendujemy i podgrzewamy na średnim ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę i trzymamy na ogniu, aż zupa zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy orzechy oraz pokrojoną w plasterki gruszkę. Zupę krem rozlewamy do talerzy przyozdabiamy orzechami, plastrami gruszki i pokrojonym w drobną kostkę serem pleśniowym. Pycha :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               484,3

Białko (g):                       12,3

Tłuszcz (g):                     38,3

Węglowodany (g):            35,1

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-