Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Śliwki zapiekane

Składniki na 4 porcje:

 

• 100 g śliwek

• 2 łyżki cukru wanilinowego

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• 2 łyżki masła

 

Kruszonka:

• 125 g mąki pszennej

• ½ szklanki cukru drobnego

• 100 g masła

• 2 łyżki płatków owsianych

• 2 łyżki migdałów posiekanych lub orzechów

Śliwki we wrześniu to częsty gość na naszych stołach. I nic dziwnego, bo regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, poprawiają nawet humor, a do tego są bardzo smaczne. Jeśli chodzi o witaminy, to nie są one bogate w witaminę C, ale dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminy E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Ich niepowtarzalny smak sprawia, że można z nich wyczarować wiele dań zarówno na słodko jak i na słono. Zapiekane śliwki pod pierzynką z kruszonki, to idealny deser na wrześniowe popołudnie.

 

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy, kroimy na połowę i wyjmujemy pestki. Posypujemy mąką i cukrem wanilinowym. Przekładamy do foremek żaroodpornych wysmarowanych masłem do ¾ wysokości. W misce mieszamy składniki na kruszonkę, czyli mąkę, płatki owsiane, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Dłońmi rozkruszamy składniki tworząc małe grudki. Śliwki posypujemy migdałami i kruszonką. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ten deser możemy podać z gałką lodów śmietankowych. :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                540,3

Białko (g):                         5,7

Tłuszcz (g):                     29,5

Węglowodany (g):            65,3

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-